Radiotjänst ringer från dolt nummer

I en tweet den 16 juni skriver Anders Nyman från Cint att radiotjänst har börjat ringa från dolt nummer på prov. På vemringde.se har flera andra skrivit samma sak, detta upprör mig enormt mycket. Även om inte Radiotjänst räknas som varken telefonförsäljning eller marknadsföring så anser jag att man bör ta till sig några av de viktigaste punkterna i Sveriges Callcenter Förening och SWEDMAs etiska regler:

3.1 Vid påringning skall den uppringde kunna avläsa i eventuell nummerpresentatör från vilket
nummer samtalet kommer och kunna åter ringa till det uppringande Företaget för att få besked om
vem som har sökt eller anledningen till att påringning har skett.

Att man provar detta beror naturligtvis på att fler och fler inte svarar när de ringer (förhoppningsvis mycket tack vare vemringde.ses olika tjänster för mobiltelefoner). Att ett statligt bolag då tar till metoder som inte anses etiskt sänder ut helt fel signaler till telemarketingbolagen vars bransch tillvägagångssätt redan är ifrågasatt.

(Rättelse: Radiotjänst är inte statligt ägd bolag, de ägs av Förvaltningsstiftelsen som också äger SVT, SR och UR. Radiotjänst fick 1988 i uppdrag av riksdagen att ansvara för radio- och tv-avgiften. Tack till Stefan Malmesjö.)

Istället bör man ta till sig den kunskapen om att telefonen är ett allt sämre kommunikationsverktyg och istället titta på andra lösningar. I dagarna kom det beslut på att Radio- och TV-avgiftens framtid ska utredasPå frågan om den bör ersättas med en skatt svarade (fram tills idag, 22 juni 2011) 561st Ja. 70st svarade Nej.

Vad tycker du? Är det OK att radiotjänst ringer från dolt nummer?

Detta kanske är intressant?

Om Carl-Fredrik Herö (visa alla inlägg)

Carl-Fredrik Herö arbetar till vardags på Elvenite AB i Karlstad som Web Architect. Där hjälper han företag att bli mer effektiva genom bättre interna samarbetsverktyg, intranät och wikis.
This entry was posted in Diskussion and tagged , , . Bookmark the permalink.
 • MajLis Nielsen

  Nej jag tycker inte att det är okej att Radiotjänst har börjat ringa med dolt nummer. Det är fegt av dem att göra detta.

 • Anonym

  Det har de tyvärr gjort länge, när jag flyttade 2 ggr i vintras så ringde de massor med gånger, varje gång med skyddat nummer. :(

 • Greta19

  Kanske de som ringt mig tre gånger idag då. Men jag svarar inte om det ringer från dolt =/

 • Peter Carlsson

  För det första håller jag naturligtvis med om att det är oerhört oseriöst av vilken organisation eller vilket företag som helst att ringa från dolt nummer. För det andra förstår jag över huvud taget inte alls vad syftet skulle vara för Radiotjänst att ringa från dolt nummer. Om man har så bra koll på telefonnummer att man skulle vägra svara för att man ser att det är Radiotjänst som ringer upp, lär väl sannolikheten för att man ska svara om ett dolt nummer ringer oändligt mycket mindre?

  • http://carl-fredrik.net Carl-Fredrik Herö

   Sjukhus ringer ofta från dolt nummer så jag brukar svara på dolda nummer. Har även släkt som har dolt nummer. Men man blir helt klart mindre och mindre benägen att svara. Jag vet flera som berättar på sitt mobilsvar att de inte svara på dolda nummer. Överväger att göra det själv.

   • Keyar

    Dock har jag vid varje missat samtal från sjukhus eller vårdcentral fått ett meddelande(5 av 5 ggr) där dom förklarar varför dom ringer och vad dom vill man ska göra.
    Om man däremot har släkt som använder dolt nr är det ju en annan grej. Då kan man ju inte skippa svara precis.

 • Anonym

  Maxima finans & försäkring ringer från hemligt nummer till mobiler hos folk som nixat hemtelefonen. De är anmälda till DM-nämnden 6 gånger och hittills fällda 5. Kan Radiotjänst kan vi tycker de och ringer vidare.

  • http://carl-fredrik.net Carl-Fredrik Herö

   Det är precis detta som är är rädd kommer att hända mer och mer nu när Radiotjänst har legitimerat användande av dolt nummer.

 • Li Hedberg

  Även Trafikverket ringer med dolt nummer…

  • http://carl-fredrik.net Carl-Fredrik Herö

   I vilket syfte ringde Trafikverket? Många statliga verk använder dolda nummer utåt för att man vill att inkommande samtal ska gå genom växeln. Om man inte sysslar med systematisk utgående samtal så kan jag tycka att det är ok. Annars skulle var och varannan tjänsteman få skicka vilsna personer vidare i all evighet.

   • Anonym

    Bra växlar kan presentera valfritt A-nummer. Bara att programmera in huvudnumret eller kundtjänstnumret så blir alla glada. Det gjorde Radiotjänst innan de stängde av det.

 • Trevligamatte

  Finns det något mer antikt än radiotjänst? Kommer aldrig svara på dolt nummer och nu var det nog 1,5 år sedan dom sökte mig. Vägrar betala för skit som jag inte vill ha!

 • Trevligamatte

  Finns det något mer antikt än radiotjänst? Kommer aldrig svara på dolt nummer och nu var det nog 1,5 år sedan dom sökte mig. Vägrar betala för skit som jag inte vill ha!

 • Micke_broberg

  Tycker inte att det är ok. Jag har slutat svara när någon ringer från dolt nummer. Att radiotjänst börjat ringa från dolt nummer är helt åt h-e, tror de verkligen att fler kommer svara bara för att de ringer från dolt nummer?? Personligen tror jag tvärtom, allt färre kommer svara och allt färre kommer betala licensen…

 • ???

  Jäkla piss att få reklam just från nr 72672: Getawayrock.se – 3 – dagarspass för 1295 kr etc undertecknat LMT & Eventim
  och
  Getawayrock.se – 1 – dagarspass för 695 kr etc undertecknat LMT & Eventim
  Vad fan är det för jävla stil?

  • http://carl-fredrik.net Carl-Fredrik Herö

   Vi använder oss av Multimobil.se för våra SMStjänster. Multimobil skickar också sms med andra avsändare än vemringde.se och det är det som hänt nu. Vemringde.se har ingen koppling till Getawayrock och skulle inte skicka ut reklam till dem som donerat till oss. Kolla gärna med multimobil.se varför just du fått det smset. Du når dem på 08-52 50 71 01

 • Lisa

  Jag fick ett samtal från Radiotjänst söndag kväll och dolt nummer. Mycket osmakligt…

 • irriterad på dolt nummer

  Blev uppringd idag från ett hjälpföretag, inget namn som klingade bekant typ Röda Korset el liknande och de ringde från dolt nummer. Jag sa till tjejen som ringde att om de verkligen är ett seriöst hjälpföretag/representerar en seriös hjälpfond så ska de ringa från telefoner som ”presenterar” sig så att man kan kolla var de ringer ifrån och eventuellt ringa tillbaka för att kunna dubbelkolla att det verkligen är det företag som det utger sig för att vara.

 • Piraten

  Jag har HELT Slutat svara på dolda Nr sedan VIASAT ringde med dolt nr  för ca 8 år sedan..de ville sälja ett Abb ..jag svarade..JAG VILL INTE HA JAG ÄGER INTE EN TV..Dagen efter hade jag fått ett Abonamang på 495kr i 18 Månader som jag inte ville ha..de hade klippt mitt svar till..JAG VILL HA..Det är JÄVLA FULT GJORT allra helst då jag inte Äger en  TV..Så vill ni slippa Problem svara ALLDRIG på Dolda Nr el Nr ni inte känner igen

 • Man Down

  Det finns bara en sak att göra när idioter ringer från dolt nummer. Svara ALDRIG! Om de flesta ändå inte svarar på dolt nummer så får de ju sluta med att ringa dolt. I slutändan är det ändå vi som bestämmer. Vi behöver bara ”jobba” lite för det.

 • Gäst

  Blev uppringd angående tv-licens idag. Från dolt nummer! Om det nu var dom som ringde och inte någon som utger sig för att vara dom. Det går ju inte att kontrollera. Detta innebär att bedragare kan ringa människor och utge sig för att vara radiotjänst och på så vis komma över känsliga uppgifter. Så jävla oseriöst och oetiskt.

  • också gäst

   Radiotjänst frågar inte efter personliga/känsliga uppgifter.

 • Anonym

  Visst är Radiotjänst statligt.

  Förvaltningsstiftelsen som är Radiotjänst ägare ägs av staten och äger och förvaltar aktier i bl.a Radiotjänst.  Detta innebär att en av stiftelsens viktigaste uppgifter är att utse ledamöter i företagens styrelser.

  Förvaltningsstiftelsen har en styrelse som består av tretton
  ledamöter som utsetts av regeringen efter förslag från de politiska
  partierna i riksdagen.  Stiftelsens ordförande kommer i fortsättningen
  att utses på samma grunder som gäller för andra regeringsutnämningar.

 • gäst

  Radiotjänst har inte bara börjat ringa på dolda nr utan dom glor in igenom nerdraget fönster för att försöka kolla in och sen öppnar dom även brevinkastet för dom kan ju såklart höra om man har någon tv eller radio igång hemma. Detta hände mig för några veckor sedan och då såg jag att det va en snubbe från radiotjänst eftersom dom springer här ofta. men jag kan ju tänka mig att idioterna på Radiotjänst inte har något vett och etikett. Ingen vill ju betala tv/radio licensen till ett bolag som finansieras av skattepengar. Radiotjänst kan lika bra lägga ner skiten för där är säkert 7miljoner eller mer av befolkningen som inte betalar och med en sån liten orginisation så kan man inte bevaka varända person.

  • gäst

   Bolag som finansieras av skattepengar?? Det är ju Radio/TV-avgiften som finansierar SVT, SR och UR!

 • CK

  Radiotjänst=Dolt.
  Innehöll DL bara ett nummer?

  • http://carl-fredrik.net Carl-Fredrik Herö

   DL?

  • Assa

    Idag ringde radiotjänst ifrån dolt nummer, en skandal att dom inte ens vågar presentera sig själva som ett seriöst bolag.

 • Camilla

  Fy fan! Dom ringde igår och dom han bara lägga på så ringde dom igen, jag satt på jobbet och brukar inte vanligtvis svara då men nu trodde jag att det va sjukhuset som ringde men de va radiotjänst! Dom höll på att skrämma livet ur mig för jag trodde det var pappa som fått en till hjärtinfarkt! Vidrigt gjort!

 • Kalle

  Dom ringde mig med , så nu svarar jag aldrig på hemligt. Då det bara är försäljare och annat krafs som ringer med hemligt.

 • Robin Löfgren

  Jag fick precis den äckliga räkningen från rånartjänst. 519 kr ska de ha. Jag har inte råd att betala. Får ta och sälja datorn och säga som det är till radiotjänst. Anledningen att jag inte har råd är att jag är en fattig student.
  Jag använder aldrig deras tjänster, tittar aldrig på TV, lyssnar aldrig på radio. Har inte den lyxen.
  Min dator används strikt till studier. Tydligen får man inte ha en dator längre om man är student och har dålig ekonomi.
  Jag hatar vad Radiotjänst gör mot fattiga människor. Jämförelsevis är det dessutom fult att massor av tjänstemän kommer undan med att använda företagsutrustning som företaget enbart betalar en licens för. Borde vara en del av skatten istället. Staten äger ju redan Radiotjänst och alla anställda är utvalda av staten. Slöseri med skattepengar att ens ha Rånartjänst.
  Antingen bakar de in avgiften i skatten eller så gör de så att de som vill använda deras tjänster online måste vara inloggade och betala för att få använda tjänsten. Jag tar maxat studielån för att kunna överleva. Den här avgiften är en skandal och en skam för Sverige.