Vad gör du om du får en bluffaktura?

Nyligen avslutades rättegången kring bluffbolaget Företagslansering Sverige AB (och produkten Hitta Företagen) i Helsingborgs tingsrätt. Domen där två av männen gick fria och en straffades milt förvånade många.


Problematiken med bluffakturor och hur du kan drabbas är inte helt okomplicerat och rör ämnen långt ifrån lämpade för generalisering. Även om avsaknad av etik och moral är den mest uppenbara röda tråden och att uppdaterade varningslistor fyller en mycket viktig funktion främst preventivt, kan huvudmotivet aldrig förringas: att bluffakturor och bluffbolag existerar som lukrativ verksamhet och att inblandade parter är djupt rotade i noga uttänkt ekonomisk brottslighet.

Ett utdrag ur Förenade bolags varningslista

Utdrag ur Förenade Bolags bevakningslista. Trenden är tydlig: företagen bakom bluffakturorna samlar på sig skulder för att sedan försättas i konkurs. Nya bolag ersätter frekvent de gamla, som alla slutar i bland annat stora skatteskulder. Den statliga förlusten är enorm.

För dig som drabbas är det är inte alltid lätt att veta vart man kan vända sig
för att få hjälp och om hjälpen är god nog. Nyligen har släppta dokument
från rättegången i Helsingborg mot huvudmännen i Hitta Företagen-sfären
avslöjat att varningstjänsten Extensium tagit emot 32 000 kronor i månaden av
bluffbolaget med ett hyresavtal daterat fyra veckor efter att Hitta Företagen på
allvar kommit igång med de kanske värsta försäljningsmetoderna hittills, ofta
baserade på personhot och utpressning.

En gemensam insats kan göra skillnad

Det är av yttersta vikt att betrodda instanser på nyckelpositioner tillåts arbeta
tillsammans, på bred front. Ett sådant samarbete kan te sig på många nivåer,
både publikt och icke-publikt. Som ett steg i rätt riktning och ambassadör
för tankesättet når Förenade Bolag tillsammans med Vemringde.se ett sådant samarbete. På Förenade Bolags varningslista syns idag kommentarer hämtade direkt från träffar i Vemringdes databas, och Vemringde kommer inom kort publicera varningar på samma träffar – fast i motvänd ordning och på plattformen Vemringde.se.

Det blir allt viktigare att stärka den drabbade företagaren och samtidigt använda
erfarenhet och insyn till framförallt riskanalys och stödarbete. Syftet går bortom
att bestrida en faktura.

Om Förenade Bolag

Förenade Bolag är ett av Sveriges största enskilda nätverk av företag som
tillsammans säger nej till bluffakturor.

Nyttiga länkar

Peter Forsman om oseriösa varningstjänster:
http://www.internetsweden.se/varning-for-allehanda-skrapvarningstjanster/
Journalisten Anders Nyman kämpar för både konsument och företagare:
http://knyt.se/

Detta kanske är intressant?

Om Carl-Fredrik Herö (visa alla inlägg)

Carl-Fredrik Herö arbetar till vardags på Elvenite AB i Karlstad som Web Architect. Där hjälper han företag att bli mer effektiva genom bättre interna samarbetsverktyg, intranät och wikis.
This entry was posted in Diskussion and tagged , , , . Bookmark the permalink.
 • Harald

  Hej

  Vad är det man har ”avslöjat” genom att konstatera att de de har betalt en hyra till sin hyresvärd???? Tänk om hyresvärden hade varit ett vanligt fasithetsbolag, stackars dem då. (Oj nä men det var ju det det var…)

  • Harald?

   Hej!

   Du är fel ute.

   Extensium är nämligen inte ett fastighetsbolag. De har inte någonstans angivit att de sysslar med fastigheter eller lokaluthyrning, och framförallt inte i verksamhetsbeskrivningen (s.k SNI-koder). Extensiums moderbolag Natec däremot, sysslar med fastigheter. Men avtalsparterna var väl Företagslansering Sverige AB och Extensium, och inget annat?

   Självklart är det anmärkningsvärt att Extensium tar emot 32 000 kronor i månaden på ett kontrakt som skrivs EFTER att företaget börjat bluffa. Oavsett ställer man sig följande frågor: 1. Hur har Extensium missat det? och 2… har de vetat om det hela tiden?

   • Harald

    Ja Natec är ett fastighetsbolag som hyr ut lokaler till företag. VAd jag menar är att vad är det konstiga med att hyra ut en lokal? De visste ju inte säger de själva på hemsidan att Hittaföretagen inte var seriösa. De har väl annat att göra än att kolla upp sin hyresgäst? eller? Fattar bara inte vad denna häxjakt ska vara bra för . Det är så uppenbart att Förenadebolag försöker jöra allt för att stoppa sina konkurrenter. Vet du själv om vad FÖrenade bolag har för bakgrund? de är ett blufföretag. så vem är det som är oseriös egentligen? no further questions your honor. 

    • http://carl-fredrik.net Carl-Fredrik Herö

     Hyfsat värdelös företagstjänst som inte känner till att hittaföretagen.se var en värsta av bluffar när de höll på. Det är naturligtvis ren lögn att man inte kände till det. Om jag inte visste bättre skulle jag tro att du vara var enormt blåögd, men nu vet jag att du på ett eller annat sätt har koppling till extensium vilket gör det lite enklare att förstå varför du är så naiv.

     Lägg gärna fram lite mer fakta om varför du anser att Förenade Bolag är en bluff. Och då menar jag förutom att de har ifrågasatt er verksamhet.

     • Vi tar er snart

      Förenade bolag & vemringde drivs av samma personer så inte så konstigt att du skriver så

 • Pingback: När du får en bluffaktura