Flattra oss!

Har du någon gång läst en lysande artikel, hittat en briljant tjänst eller ett underbart vackert foto på nätet? Har du då tänkt att ”wow, jag vill visa min tacksamhet på ett bättre sätt än att bara ‘gilla’ det personen har gjort eller sprida det till mina vänner”?

Ibland finns det sätt att donera via t.ex. Paypal, men då måste man plocka fram sitt kontokort och lägga en minut eller två innan det är klart. Och vill man bara donera en 20a så är det oftast inte värt besväret. Vi använder SMS-donationer på vemringde.se, genom att skicka vemringde 19 till 72672 så donerar du 19kr till oss. Det går lite snabbare och känns lite säkrare. Men det finns ett ännu snabbare och säkrare sätt.

Flattr gör att du kan stödja en persons arbete på bara ett klick, det fungerar så här:

 • Du betalar i förväg in ett belopp till din personliga pott
 • Varje månad reserveras en del av din pott (mellan €2 och €20)
 • När du vill stödja någon som använder Flattr klickar du bara på deras Flattr-knapp
 • Har du bara ”flattrat” en gång så går hela beloppet till den personen, har du ”flattrat” 10 personer så får de en tiondel var.
 • Har du inte ”flattrat” någon ges ditt månadsbelopp till välgörenhet.

Jag tycker att idén är fantastisk, men som med de flesta tjänster krävs en stor skara användare för att den ska bli riktigt lyckad. För ett tag sen började jag använda den och det enda jag saknar är fler saker att flattra. Det märks ganska tydligt även på mina Flattr-knappar då jag bara fått ett handfull ”flattringar” (det kan naturligtvis också bero på att ingen uppskattar tjänsten men jag har andra indikationer på ni faktiskt gör det).

Vad tycker du om Flattr? Verkar det bra? Använder du det själv och vad brukar du då ”flattra”? Berätta gärna i kommentarerna.

Om Carl-Fredrik Herö (visa alla inlägg)

Carl-Fredrik Herö arbetar till vardags på Elvenite AB i Karlstad som Web Architect. Där hjälper han företag att bli mer effektiva genom bättre interna samarbetsverktyg, intranät och wikis.
This entry was posted in Nyheter and tagged , , . Bookmark the permalink.
 • Eutanasi

  Första gången jag läste om flattr var ett bra tag sen. Det lät sjukt underbart och jag ville veta mer. Jag signade upp mig och allt. men jag började aldrig använda det. Antar att det var väldigt mycket saker runtomkring mig då, ibland tappar man liksom bort sig. Jag antar att jag väntar på att det ska slå igenom lite mer så det finns, som du skriver, fler saker att flattra. Antingen är jag inte så uppmärksam, eller så har jag helt enkelt aldrig sett någon sån knapp. Förmodligen är det det förstnämnda. Men för att det ska slå igenom så måste ju någon börja och varför ska den någon inte vara en själv?
  Fin-fin idé. Den behövs få större spridning dock.

  • http://carl-fredrik.net Carl-Fredrik Herö

   Det är lite tanken med att introducera Flattr här på Vemringde.se också. jag förväntar mig inga överväldigande summor från Flattr-knappar men det kan vara kul att se hur det tas emot. Kanske kan vi till och med göra att det blir lite mer känt hos den stora massan.

 • Pingback: Vi har blivit med +1 knapp | Vemringde.se/blogg